Przecież nawet w TVN tubro było o rozrzadach w tsi błąd fabryczny to tonie usterkowosc. Jak jednemu padnie turbo a drugiemu koło odelci to jest usterkowosc. Ale jeśli 10ciu ładne rozrzad to błąd fabryczny, konstrukcyjny. Niech nawet to będzie 100 sztuk na wszystkie sprzedane w Polsce. A w Polsce aż nie jeździ taki ogrom tsi. Niech to będzie 10 000 może więcej. Poszukaj cie sobie danych z danego roku o całkowitej sprzedaży danego modelu w Polsce. To nie są jakieś ogromne liczby. Zwycięzcą o ile pamiętam ma sprzedanych kilkanaście tys aut. Przypominam że najbardziej zachodzące Octavia jest1.6 mpi
przymierzam się do zakupu Octavi 1.4 TSI
Zwiń
X
-
Panowie po co tyle "jadu" w Waszych postach i wzajemnego "opluwania" się ...
Przy każdej dyskusji dobrze jak przedstawi się wszystkie za i przeciw,a sam zainteresowany zrobi bilans i podejmie decyzję.
Każdy ma inne upodobania, preferencje i oczekiwania w stosunku do auta. Jednego cieszy 1.6 MPI z gazem, które przyśpiesza jak pies na dywaniku, inny zaakceptuje wady 1.4 TSI i doceni jego zalety, a jeszcze inny kupi 1.8 TSI bo lubi jak auto "jedzie" itp itd ...
P.S. Czytając ten wątek przypomniał mi się serial - Tato, a Marcin powiedział, że jego Tato powiedział ...
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
gisek, jeśli jeździsz tak jak pisałeś, że albo sam albo z rodziną i wtedy na maksa załadowany to nie znajdziesz auta które nie traci na osiągach przy większym załadunku. U mnie od tego roku jest 2+2 i nie ma tragedii ale nie jeżdżę z zapchanym bagażnikiem. Miałem taką sytuacje rok temu, przewoziłem/przeprowadzałem siostrę i wtedy wydawało mi się, że auto ma ze 100 koni mniej. Niestety jak jeździsz sam to auto ma inne osiągi i Twój błędnik to zapamięta. Jak doładujesz do auta to błędnik to odczytuje jako zmianę, co oczywiście nie znaczy, że auto przyspiesza tak samo.
U mnie jazda próbna była O 1,4TSI i nie powaliła mnie dynamika tego silnika (oczywiście w stosunku do auta którym wtedy jeździłem). Zdecydowałem się na 1,8TSI i nie narzekam. Fakt, że jak czytam co tu ludzie wypisują to trochę obaw jest ale póki co potwierdzenia u siebie nie znalazłem. Spalanie do zaakceptowania, z usterek to tylko miałem regulowane drzwi bo hałasowały, no i olej bierze. Polecam Octavie, ale z serwis to porażka.Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodajak dla mnie VW przyznaje się do ewidentnie spieprzonego rozwiązania napędu rozrządu łańcuchem wycofując ten napęd w nowych silnikach, mi to wystarczy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marcinooo...A mi obiło się o uszy, że w 1.4 TSI 122 KM zostaje łańcuch, a w pozostałych silniejszych wersjach silnika będzie pasek...Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaroslav92525Zamieszczone przez Marcinooo...A mi obiło się o uszy, że w 1.4 TSI 122 KM zostaje łańcuch, a w pozostałych silniejszych wersjach silnika będzie pasek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarcinoooTakie wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu :roll:
Cytuję: "..A mi obiło się o uszy, że w 1.4 TSI 122 KM zostaje łańcuch, a w pozostałych silniejszych wersjach silnika będzie pasek..."Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaroslav92525Zamieszczone przez MarcinoooTakie wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu :roll:
Cytuję: "..A mi obiło się o uszy, że w 1.4 TSI 122 KM zostaje łańcuch, a w pozostałych silniejszych wersjach silnika będzie pasek..."
A tak wogóle to wątek o 1.4 TSI - a wydaje mi się, że największą aktywność w nim mają osoby jeżdżące czy to TDI, czy to MPI i to one mają najwięcej do powiedzenia, dziwne... roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarcinoooZamieszczone przez Jaroslav92525Zamieszczone przez MarcinoooTakie wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu :roll:
Cytuję: "..A mi obiło się o uszy, że w 1.4 TSI 122 KM zostaje łańcuch, a w pozostałych silniejszych wersjach silnika będzie pasek..."
A tak wogóle to wątek o 1.4 TSI - a wydaje mi się, że największą aktywność w nim mają osoby jeżdżące czy to TDI, czy to MPI i to one mają najwięcej do powiedzenia, dziwne... roll:
Może dodaj filtr na piszących tutaj "only for TSI owners", a dla reszty read-only :diabelski_usmiech. Co kto ma podane w opisie silnika przy własnym profilu nie ma raczej tutaj znaczenia, ponieważ to, że Ty masz wpisane "TSI" w profil nie daje Ci jeszcze nieograniczonej wiedzy na ten temat i tym bardziej prawa do wyznaczania osób, które mogą się wypowiadać, a które nie. Weź pod uwagę, że ktoś może zawodowo zajmować się TSI nie posiadając go prywatnie. I wtedy też jest niewiarygodny? Przytaczane opinie nie do końca mogą się układać po mysli i oczekiwaniach właścicieli TSI i wiadomo, że lepiej byłoby tu czytać same peany pochwalne. Jednym ten silnik pasuje, drugim nie, przedstawiane są zalety oraz wady. Autor sobie to przeanalizuje i podejmie najlepszą dla siebie decyzję.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Mysle, ze w tym temacie juz wszystko zostalo powiedziane.
Wywiazuje nam sie kolejna wojna polsko polska.
Mysle, ze temat DO ZAMKNIECIA, albo na smietnik.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Dzięki Waszym wypowiedziom, mam teraz ciężki orzech do zgryzieniaNIczego większego w takiej cenie u konkurencji nie nabędę (rozważałem nawet chwilowo superba z powodu systemu TWINDOOR), problemem jest jednak wybór jednostki napędowej, nie jest on taki oczywisty. Najchętniej wybrałym o2 z 1.9 TDI, ale wiadomo, że nie jest to możliwe.
Cóż trzeba to będzie dobrze przemyśleć:-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszTo tak samo jak Ci od TSI mają najwięcej do powiedzenia o LPG :lol:, ale mniejsza z tym.
Może dodaj filtr na piszących tutaj "only for TSI owners", a dla reszty read-only :diabelski_usmiech. Co kto ma podane w opisie silnika przy własnym profilu nie ma raczej tutaj znaczenia, ponieważ to, że Ty masz wpisane "TSI" w profil nie daje Ci jeszcze nieograniczonej wiedzy na ten temat i tym bardziej prawa do wyznaczania osób, które mogą się wypowiadać, a które nie.
Komentarz
-
-
To i ja się dorzucę
Samochód mam od początku lutego. Teraz mam nieco ponad 25kkm... Nic niepokojącego nie słychać w samym rozrządzie. Czasem trochę głośniej się odpala (nie chodzi mi o rozgrzewanie katalizatora) ale nie zwracam na to szczególnej uwagi bo nie jest to walenie jak to z filmików...
Trafiło mi się natomiast wymieniać pompę wody (jak się okazało na youtube można znaleźć trochę filmów z piszczącymi pompami w TSI).
Mam też własne refleksje co do samego silnika... Jak go kupowałem to byłem niesamowicie podjarany... Nowy samochód, nowoczesna jednostka... Chyba miałem ogólnie za wysokie wymagania, które mocno wbiły mi się w głowę... Prostując je lekko... jest fajnie i samochód nieźle jeździ. Kiedy siedzę w nim sam obciążając go jedynie moimi studwudziestokilogramowymi czterema literami jedzie przyjemnie...
Da się nim jeździć spokojnie i oszczędnie... da się przycisnąć... Nie rozsypał się na razie ani od jednego ani od drugiego.
Ja sam kupując to auto wyszedłem z założenia, że przez pierwsze dwa lata zrobię pewnie jakieś 70kkm. Co się ma popsuć to się popsuje :P
Jako ciekawostka ostatnio patrzyłem na serwisie mobile.de... Są tam passaty z 1.4 CAXA i przebiegu w okolicach 200kkm... Może to tylko pojedyncze sztuki, które wytrzymały taką eksploatację... może po prostu świadoma eksploatacja nie niszczy tych silników... Nie wiem tego, ale pocieszam się w pewien sposób, że te 5 lat jakoś przeżyjemy wspólnie w zgodzie :]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108moze warto zobaczyc ileby wyszedl superb z tym silnikiem...?Cena obowiązuje do końca roku narazie
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Do autora:
Kup 1.4TSI, wymieniaj olej co 15tyś km, a silnik będzie bezawaryjny. Silnik pozytywnie zaskakuje dynamiką, zakresem obrotów, kulturą pracy i poziomem hałasu.
Zamieszczone przez MarcinoooZamieszczone przez Jaroslav92525Zamieszczone przez Marcinooo...A mi obiło się o uszy, że w 1.4 TSI 122 KM zostaje łańcuch, a w pozostałych silniejszych wersjach silnika będzie pasek...
CAXA zostaje bez zmian - łańcuch
natomiast nowy 1.4TSI 140HP, które będzie w G7 ma już pasek (a do tego od nowego roku będzie system odłączanych dwóch cylindrów) - czyli do końca roku jest to "zwykłe 1.4TSI 140HP"kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
natomiast nowy 1.4TSI 140HP, które będzie w G7 ma już pasek (a do tego od nowego roku będzie system odłączanych dwóch cylindrów) - czyli do końca roku jest to "zwykłe 1.4TSI 140HP"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gisekDzięki Waszym wypowiedziom, mam teraz ciężki orzech do zgryzieniaNIczego większego w takiej cenie u konkurencji nie nabędę (rozważałem nawet chwilowo superba z powodu systemu TWINDOOR), problemem jest jednak wybór jednostki napędowej, nie jest on taki oczywisty. Najchętniej wybrałym o2 z 1.9 TDI, ale wiadomo, że nie jest to możliwe.
Cóż trzeba to będzie dobrze przemyśleć:-)
Komentarz
-
-
Ok. Myślę, że można ten temat podsumować i zamknąć, gdyż znowu stanie się on kolejną wymianą ciosów, oraz kością niezgody pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami TSI. Podsumuję jedynie silnik, gdyż funkcjonalności Octavii jako auta rodzinnego chyba nikt nie podważa...?
A więc: silniki TSI (tak 1.4, jak i 1.8 - 1.2 pomijam, gdyż ani razu nie był propozycją) to silniki żwawe i dynamiczne, o wysokiej kulturze pracy, potrafiące zadowolić się stosunkowo niedużym zużyciem paliwa (przy jeździe spokojnej), ale potrafiące też wyżłopać trochę paliwa (przy jeździe dynamicznej). Cierpią na wady (jakiś procent choruje na rozrząd, jakiś procent żłopie olej)... Jednak pokażcie mi skodowski silnik, który cieszy się doskonałym zdrowiem i w 100% posiada same plusy...? Ani silniki TDI, ani MPI nie są doskonałe - wystarczy poczytać dział o usterkach na naszym forum...
Niech zainteresowany sam dokona wyboru, aby później nie miał pretensji do nikogo, poza samym sobą :diabelski_usmiechDoświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Ani silniki TDI, ani MPI nie są doskonałe - wystarczy poczytać dział o usterkach na naszym forum...
chyba nie, he he he.... :diabelski_usmiech
Ps. wiem ze nas z MPI malutko... ale jakos nikomu z silnikiem nic zdaje sie NIGDY nie dzialo hi hi hi....
Komentarz
-
-
no to 2.0TSI :twisted:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
Komentarz